Environment

JEAN MARIE TJIBAOU CULTURAL CENTER PDF

The Cultural Center Jean Marie Tjibaou by architect Renzo Piano was built in Nouméa, New Caledonia in If you want to see a classic example of green architecture before the eco building movement was even born, check out the Jean-Marie Tjibaou Cultural Center. Then visit the iconic Tjibaou Cultural Centre in Nouméa, whose idyllic setting The center is named after the Kanak political leader Jean-Marie.

Author: Mular Faell
Country: Gambia
Language: English (Spanish)
Genre: Marketing
Published (Last): 5 June 2009
Pages: 166
PDF File Size: 20.1 Mb
ePub File Size: 10.74 Mb
ISBN: 365-4-75150-272-4
Downloads: 71975
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Goltijora

After it was first designed, this unique solution was tested on scale models in a wind tunnel. It would have been yjibaou to see the traditional building this was inspired by. Retrieved 8 June A laminated wood construction blends with engineering architecture and is suitable for everyday use. Jean-Marie Tjibaou Cultural Centre.

Jean-Marie Tjibaou Cultural Centre – Wikipedia

They symbolize the link among ethnic groups of the Pacific in respect of the traditions of their oral beliefs and rituals that govern their life. There are ten huts, of three different sizes, from 20 to 28m in height, all interconnected by a footpath. The exterior part of the huts is given an ancient appearance whereas the interior of each hut has rectangular space for housing culthral and temporary exhibitions, administration offices and studio spaceswhere all amenities feature modern technology.

The landscape layout of the cases is set amidst transplanted Norfolk Island pineswhich are as tall as the cases. Trees lined these alleys with a shady central gathering.

The arrangement of the structures around the main axis has a symbolic content for the Kanaks. Login Remember Me By logging into your account, you agree to our Terms of Use and Privacy Policyand to the use of cookies as described therein.

Although these ancient wooden slats were also, on this occasion, the union has made structural tube horizontal and diagonal bracing rods of stainless steel. Architecture is better explained in images Follow us on Instagram! Reminiscent of the huts and crafts Kanak, the slender ribs of the lath structure and among them are seamlessly integrated in the lush landscape and the culture of its inhabitants. About Contact us Newsletter. Finally, other studies contain cabins for traditional activities such as music, dance, painting and sculpture.

  DOMINACION SENSUAL CLAUDIA VARRIN PDF

There was a well-trodden path along the centre of the area of the peninsula. Smaller trees are also planted in the areas near the lower offices.

This website uses cookies to improve your experience. Also housed at the center is an auditorium, an amphitheater, the administrative departments, research areas, a conference room and a library. You can find out more or switch them off if you prefer. This is followed by areas for temporary exhibitions and a theatre, a sunken auditorium where people can be seated.

The centre also has two workshops of artists.

Sign up for weekly newsletter. The complex includes the Department of Visual Arts and Exhibitions which is intended to promote the creation of plastic contemporary Kanak art. The second village complex is used for the offices for historians, researchers, curators of exhibitions and administrative staff. The materials used in the building of the conical domes consisted of laminated wood and natural wood, concrete, coral, aluminium castings, glass panels, tree bark and stainless steel.

Agency for the Development of Kanak Culture. Vassal architects in charge with A. The buildings have a highly efficient passive ventilation system which eliminated the need for mechanical air conditioning. The sunlight engulfs the structure and casts a continually changing pattern of shadows through the louvers and members of the staves of the cases. Government of New Caledonia.

It opened in June and was designed by Italian architect Renzo Piano and named after Jean-Marie Tjibaouthe leader of the independence movement who was assassinated in and had had a vision of establishing a cultural centre which blended the linguistic and artistic heritage of the Kanak people.

This involved a wood frame building built on earthen plinths and with roof covered by thatch. Intense heat of subtropical sun was also another factor which affected the design of the building.

Jean-Marie Tjibaou Cultural Centre

This theme was adopted in the Cultural Centre planned by Piano and his associates. The bottom of the centfr, formed by the arc of the staves, has special louverscalled nacos. Using traditional materials coupled with modern materials and technology, Piano also utilizes clever green building strategies to keep the pavilions cool and integrate the center with nature.

  ISO R773 PDF

The double roof system also allows air to pass through the roof unchecked. During the monsoon season, the winds that blow over the cases are very strong, the compound curve of tjibaaou cases resists the wind, with the nacos facilitating this action further by allowing air to pass directly through the cases.

The Case Bwenaado or pavilion, a customary assembly place, houses the artifacts created by artists of the region. Even the approach to the buildings from the paths catered to the local practices of walking for three quarters of the path to get to the entrance to the Cases.

The structure and above all, the functionality of New Caledonian huts were reproduced and adapted, architecturally as well as socially.

The precursor for this cultural centre was the first cultural festival held in in New Caledonia, which was a focused celebration of Kanak culture. Views Read Edit View history. The iroko Clorophora excelsa timber used extensively was imported from Africa native to tropical Africa, from Sierra Leone to Tanzania ; it was decided to use iroko because it was durable, and mostly resistant to attack by insects, fungi and mould.

The curved outer face of the huts is in direct contact with the windward side of the stormy Pacific Sea whereas the leeward side is oriented towards the serene lagoon.

There is also a school for children where they are taught the local art forms. Since the beginning of the design process, Piano studied the use of air currents and launched the search for a way to express the traditions of the Pacific with a modern language.